Pages

11 August 2011

Kenangan Terhebat Abad ini ..Sila Jangan Ketinggalan ^_^

Assalamualaikum kawan-kawan yang saya sayang =)

Kata seorang pensyarah Ustaz Manan namanya...Dia cakap.. “Masa lalu hanya menarik untuk dikenang” kenang sahaja ye, bukannya hari-hari nak hidup dalam kenangan, Eh! Jangan ingat nak mengenang je selalu. Heh heh..ok..gelak tak ikhlas bak kata kuna….sebut nama kuna....bukannya nak sangat kan buat entry pasal dia, tapi dah banyak benda yang berlaku  dan kebetulan kuna nie ada…haisyyyyy…so, terpaksalah dia masuk sekali.


Kadang-kadang benda macam nie laa yang selalu buat kita senyummmm sampai telinga bila teringat..nanti boleh laaa cerita kat cucu cicit…ni nenek hanim nak cerita ni sila dengar…hahah…Harap sangat laaa cucu-cucu masa hadapan nie nak selalu berdamping dengan neneknya…macam tak je laa jawabnya…
Nak dijadikan cerita …ok sebelum tue..kita akan pakai nama    kuna & kunim…..kunim tue saya laaa walaupun kadang2 orang panggil anggun..hee dan kuna tue ana…Ok…


Ini Kuna.
Sori kuna..amek pic ko dalam blog..hehehe



Ini Kunim



Ini Kunang-kunang…eh!!! !!!.Tak lawak pulak…sila jangan gelak…

Kalau jawab law pon kena ada step by step, jangan fikir nak himpun campur aduk je ..hahah…kuna & kunim selalu tak balik taw…senang cerita selalu dok hostel  laa…sekarang nie kawan-kawan selalu akan kata.. “Eh!!! kalau tinggal kuna & kunim nie berdua nie, nanti mesti ada benda berlaku…haha”.. bak kata cumuk…cumuk nie Tikah tau…



Ini Tika a.k.a cumuk..hik hik...sori tika amek pic dari blog ko..


Dan kisahnya bermulaaa...



  • PERIUK NASI MELETOP PASTU KELUAR API ….pooooppppppp poppppppp


Ini  kisah yang pertama..Waktu tue tinggal berdua dengan kuna nie..yang lain balik rumah..bilik kitorang lain-lain…Waktu tue bulan ramadhan..yang ini cerita lama sikit,  tahun 2010 punya..malam tue pegi laa tidor bilik kuna nie, bawak periuk nasi sekali..periuk letrik tue..usung laaa bawak naik lif turun tangga naek tangga sampai laaa….dalam periuk tue ada nasi la kan pastu dah malam tu tidor…

Pagi pukul 4.30 pagi tue kuna bangun gosok-gosok mata baca doa bangun tidor pastu bangun bukak lampu..mata apa lagi xboleh bukakkkkkk sebab cerah…kunim pon bangun laaa jugak ..tp still duduk atas katil, tengok je apa yang kuna nak buat..kuna pegi kat pluge (betol kot ejanya) nak panaskan nasi…kunim tengok lagi dari jauh, kuna tekan suis, tapi periuk nasi tue tak bagi respon kot, yelah…stress laaa kan padahal nak makan sahur ni…kunim tengok lagi apa yang kuna buat, pastu kuna betol-betol kan wayar periuk tue…

TIBA-TIBA……….praaaapppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp preeetttt praaappppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp  wayar penyambung dekat periuk tue keluarkan api……macam bunga api…mata kunim terbukak luas……..nak lari dah tak boleh bergerakkkk…

Terpaku…kuna pulakkk!!!!!!!!!! Dia lari keluar  dari bilik….tinggal kunim sorang-sorang atas katil..mata terkelip-kelippppp je…Alhamdulillah syukur pada Tuhan percikan api tue berhenti…kalau tak ada yang hostel terbakar esok masuk KOSMO…kunim pulak….paling x pun rambut terbakar sekali….Takotttt kot….lepas api stop tue, apa lagi..bersyukur laaa…pastu gelakkkkkkkkkkkk…..

Sambil gelak-gelak amek ko makan nasi sejuk y dalam periuk tadi…meleleh ayer mata kot,  rasa kesian nk selimutkan nasi tue sebab sejuk…hahahahh……sampai tahun 2011 nie pon benda tue masih segar di ingatan..Kenangan Ramadhan lalu…hahahha..Ok!! esoknya Qila bawak kunim g Giant beli rice cooker baru jenama Pensonic……Thanks Qila..sampai sekarang periuk ni bertahan..dengan harapan akan terus berjasa.



  • BILAH KIPAS TERCABUT


Kisah yang ini pulak berlaku time awal Ramadhan tahun nie….Benda ni jadi antara kuna & kunim jugak…macam biasa laaa kuna dok mengadap laptop, pastu kunim ni kacau kuna laa kan, pastu kuna beralah laaaa .baek kan diaa…..hahah..bagi laaa kunim duduk then online kat laptop dia…pastu kipas/cooler ..hahah..cooler je ponnn....Alahhhaiiiiiii

Tajuk pulak suspen kononnya mcm tengah gaduh2 dengan Malik KL gangster sampai tercabur bilah kipas….memang tak laaa kan…cooler laptop tue je yang kadang-kadang berpusing macam kipas semput..lambattttt.....ok..sambung balik…nak dijadikan cerita, cooler laptop tue bunyi….ok…kunim betolkan …pastu bunyi lagi…betulkan..bunyi lagiiii…..pastu masukkan tangan bawah cooler tue...

Tiba-tiba plappppppppppppppppppppppp macam ada benda terpelanting, jari hantu kunim pulakkk rasa pedihhhh….tengok2…perghhhhh bilah kipas cooler tue tercabut satu..hahahha….apa lagi..kuna pon naek angin laaaa….angin dia tue lagi laju dari cooler tadi…hahaha…….ini pon boleh jadi bahan gelak jugak laa….hiiiii..ok tamat.



  • NAK START MOTOR TAK RETI


Ini pulak satu hallll….dengan kuna jugak….kejadian ni esoknya lepas kejadian bilah kipas tercabut satu tue..macam biasa laa semua orang balik kampong, maka Said…eh!! said nie nama sebenarnya Saidah ye…Ok, said nie dengan baek hati dan semangatnya pulang ke Kuala Kangsar lalu meninggalkan motornya untuk kuna & kunim guna supaya kami x demam dek kesunyian hostel.

Terima kasih Said…heee.. Motor itu sebagai pengubat jiwa lalu kuna & kunim merancang untuk ke pasar malam ..tp pasar tue petang da ada……ok, dah nk pegi pasar dah nie….sebelum tue kuna & kunim macam biasa berebut nak pakai helmet yang said selalu pakai….berebut nak pakai helmet yang mana, dah satu hal dah lambatnya…macam biasa kuna pemenangnya..dia dapat pakai helmet tue, kunim seolah olah Redha dengan kententuan.

Dah laaa tue kena bawak motor plak tue, debaarrrr dugongggg ler sebab dah lama x bawak motor….da naek motor, masukkan kunci , betol kan handle segala gaya macam nak amek lessen JPJ tp tak ada laaaa sampai nak hulur tangan depan belakang cek signal n lampu…OH skemaaa!!!...ok..motor said skuter…..skuter ok..pastu nak start laa ni, skuter ni pakai starter..ok…tekannnn laaa stater tue…prehhhhhh..prehhhhhhhhh prehhhhhhhh…..Alamak aiiii xidop pulakkkk memang rebut laaa camni kan…apahal pulakkk..kuna kata, cuba lagi..prehhhhhhhhhhhhhhh…prehhhhhhhh..banyak kali kot, semua org kat tepi-tepi tue tengok je…haisyyyy..xpe, gi taw kat kuna yang eh!!!! xpe xpe…..jangan buat muka gelabah, yang penting yakinn, yakin itu penting ...tapi still xboleh jugak, lama kot try start nya...

Pastu kuna amek hp nk call said tuan punya motor nie…apahal lak motor nie…pastu, said x angkat….pastu kuna call cik abang dia tanya macam mana nie kitorng nak g pasar nie….pastu dia kata….cuba tarik brek tangan tue then tekan starter…ok…pastu buat laaa camtu..OK!!! tiba-tiba hidup pastu terus jalan g pasar tak pandang belakang dah. Memang laaa pon xpernah ada skuter kot…memang laa gelabah dugong…hahaha….



Ini muka lepas shopping kat pasar malam selepas naek skuter...


Hmmmmmm….banyak lagi laaa sebenarnya.. tapi dah xlarat nk taip ..rasa macam buat tesis dah nie…Eh!! sebut pasal tesis, hati sedang berduka cita, tesis waktu diploma hilang sebab  letak dlm laptop pastu file musnah…habes semua kenangan tesis, fail-fail penting, fail persatuan,fail penting yang hakim & kerani mahkamah bagi time praktikal diploma….semuanya hilang, tiada lagi sebarang rujukan, yang tinggal hanya dukacita…Ok…salah sendiri sebab xbuat backup letak dalam xternal ke apa kan……tp xpe laaa….itu semua dugaan.Tinggal ia sebagai kenangan.ecehhh..Sekarang da tak sedih lagi...sebab laptop da ok...senyum sampai telinga  =)..Ok..bawah ni pic kami jalan-jalan cari makan.......



Dari kiri: Kunim & Said yang sediakan motor & Qila y tlg bawak g beli periuk nasi &
pastu fiza..hye fiza syg& ini Kuna....



Ini model kedai Unggu Enam..kedai family tika...y cumuk tadi...hehehehhehe..
.said pulakkkkk buat peace...haisyyy...credit utk kamera said heeee



Bye..Balik dulu....credit utk camera said y cantek.=)


Nanti sambung lagi cerita……pastu nnti nak cerita kenangan dengan sayangku sahabat sejati Cik Suriati Ibrahim ..oh miss u.. pastu kawan2 yang lain ye..yang ini lagi banyak kenangannya..
Terima kasih sudi baca….



Salam sayang buat kawan-kawan yang kita sayang…… =)


Assalamualaikum…..

1 orang berkata-kata:

cik anna said...

hahahahah..tergelak aku bace entry ko weh nim..tetiba rse ko admire aku plak...hahahha..;p